Brisel razmišlja o sastanku ruskih i evropskih poslanika u Srbiji

Brisel razmatra ideju da se organizuje sastanak članova Evropskog parlamenta i ruskih poslanika na neutralnoj teritoriji, a kao moguće mesto razgovora predložena je Srbija, piše ruski list Izvestija.

„Evropska unija i Rusija treba da počnu da razgovaraju o ključnim pitanjima, ne možemo da rešavamo samo ona manjeg prioriteta“, izjavio je za list zamenik predsednika Odbora Evropskog parlamenta za odnose s Rusijom Jirži Mastalka, prenosi TASS.

Mastalka je reka da se Srbija razmatra kao potencijalno mesto održavanja sastanka.

Razmena iskustva može značajno da doprinese svetskoj borbi protiv terorizma, ocenio je Mastalka i dodao da gradjani evropskih zemalja očekuju veću saradnju Brisela i Moskve.

Mastalka je rekao da, pošto ruski poslanici ne mogu da dodju u Brisel zbog evropskih sankcija, „predlog je da se organizuje zajednički sastanak poslanika na neutralnoj zemlji“, na primer u Srbiji.

Izvestija navodi i da je odgovor ruskih poslanika bio pozitivan.

Predsednik Odbora Dume za medjunarodne poslove Leonid Slutski pozdravio je inicijativu.

„Podržavamo ideju da se nastavi rad odbora za parlamentarnu saradnju Rusije i EU. Hajde da vidimo ko je spreman da učestvuje u delegaciji EU. Teorijski, možemo da donesemo pozitivnu odluku“, izjavio je Slutski za list.

Zamenik predsednika Odbora Dume za spoljne poslove Aleksej Čepa izjavio je da bi medju glavnim temama tog sastanka trebalo da budu borba protiv terorizma, ekonomija i problemi s migrantima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.