U trendu

Brisel: Stigao zahtev za hapšenje Pudždemona, trebaće nedelje

BRISEL – Belgija je danas treći put primila Evropski nalog za hapšenje bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pudždemona od španskog Vrhovnog suda, izjavila je portparolka tužilaštva u Briselu.

Portparolka je objasnila da je zahtev stigao na španskom jeziku, ali po zakonu on mora da bude napisan na jednom od tri nacionalna jezika Belgije, ili na engleskom, zbog čega će Španija poslati novi zahtev naredne nedelje, prenosi Rojters.

„Uzimajući u obzir kompleksnost zahteva i dva prethodna zahteva protiv Pudždemona, slučaj će zahtevati detaljnu sudsku analizu“, rekla je ona.

Portparolka je objasnila da će biti potrebne nedelje da se donese odluka, navodeći da je glavni problem za lokalne vlasti da li je presuda za pobunu pravno priznata u Belgiji.

Prema njenim rečima, belgijski sudovi rukovodili su se istim kriterijumima i kada su odbili prethodna dva zahteva za izručenje Pudždemona.

Prethodni zahtevi odbijeni su 2017. i 2018. godine.

Pudždemon se nalazi u dobrovoljnom egzilu u Belgiji od 2017. godine, nakon referenduma održanog u Kataloniji na kome su separatisti tražili otcepljenje te Pokrajine od Španije.

Španski sud je referendum proglasio nelegalnim, a zbog njegovog organizovanja devet katalonskih separatista je u ponedeljak osuđeno na zatvorske kazne od devet do 13 godina, troje je oslobođeno, a šestoro, predvođeno Pudždemonom, nalaze se u egzilima u Belgiji, Škotskoj i Švajcarskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.