U trendu

Britanija angažuje 300 pasa za sprečavanje unosa droge – u zatvore

Britanska zatvorska služba angažovala je 300 obučenih pasa za sprečavanje trgovine narkoticima u zatvorima, objavio je danas Sem Gijmah iz britanskog Ministarstva pravde.

U toku 2016. godine u britanskim zatvorima pronađeno je oko 225 kilograma droge, 13.000 mobilnih telefona i 7.000 sim kartica, a kako je Gijmah kazao kriminalci koriste i dronove kako bi drogu i telefone prokrijumčarili u zatvore, prenosi Ksinhua.

Prema njegovim rečima, od kada su pooštrene kontrole pronađeno je mnogo više nedozvoljenih supstanci, a uloženo je oko 2,6 miliona dolara u nove mehanizme i mere.

On je kazao da je 300 pasa obučeno za otkrivanje narkotika, a kako bi se pomoglo u sprečavanju protoka nezakonitih supstanci u zatvor, kao i da bi se pomoglo čuvarima u zatvoru da se usredsrede na obavljanje svojih dužnosti.

Kako se navodi, specijalni psi su postigli najbolje rezultate u kontrolama, a vlasti najavljuju i angažovanje još oko 2.500 novih zatvorskih čuvara.

Prema podacima britanskog Ministarstva pravde 35 osoba je uhapšeno, a 11 osuđeno zbog pokušaja dostavljanja droge i komunikacijske opreme dronovima u zatvore, a za ta dela dosuđeno je ukupno 40 godina zatvora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.