U trendu

Britanija blokirala prenos sednice SB UN zbog obraćanja optužene Lvove-Belove

NJUJORK – Nakon što je Rusija najavila da će se komesarka za dečija prava u Rusiji Marija Lvova-Belova, koju Međunarodni krivični sud (MKS) želi da uhapsi zbog optužbi za ratne zločine, obratiti delegatima na današnjoj neformalnoj sednici Saveta bezbednost UN, Velka Britanija je blokirala onlajn prenos te sednice, rekle su diplomate na Ist riveru.

Rusija je u pisanoj belešci u koju je Rojters imao uvid, najavila obraćanje komesarke Lvove-Belove, tokom diskusije o „evakuaciji dece iz zone sukoba u Ukrajini“.

Svih 15 članova SB UN moraju da se saglase oko dozvole za onlajn video prenose svih sednica, a Velika Britanija juče je blokirala video prenos iz UN, navele su diplomate.

Zamenik ambasadora Rusije pri UN Dmitrij Poljanski najavio je da će Rusija, od sada, blokirati internet prenose sednica sa sličnim sadržajima u UN, „pozivajući se na britansku klauzulu o cenzuri“.

Ruska komesarka za dečija prava rekla je ranije danas da su optužbe MKS netačne i nejasne.

MKS je 17. marta izdao naloge za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i Marije Lvove-Belove, na osnovu optužbi za ratne zločine i nezakonito prebacivanje dece iz Ukrajine u Rusiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar