U trendu

Britanija danas objavljuje zabranu TikToka na vladinim telefonima

LONDON – Britanija će danas objaviti zabranu TikTok-a na službenim telefonima vladinih službenika, čime će slediti druge zapadne zemlje koje su već zabranile video aplikaciju u kineskom vlasništvu iz bezbednosnih razloga, prenosi Rojters pozivajući se britanske medije.

Ministar bezbednosti Velike Britanije Tom Tugenhat zatražio je od Nacionalnog centra za sajber bezbednost (NCSC) da ispita kinesku aplikaciju TikTok nakon što su vlade širom sveta počele da zabranjuju njegovu upotrebu na službenim telefonima.

Očekuje se da će britanska vlada dati izjavu povodom bezbednosti svojih uređaja tokom današnjeg dana, izvestila je agencija PA Media.

TikTok je na udaru vlasti više zemalja zbog straha da bi podaci korisnika iz aplikacije u vlasništvu kineske kompanije Bajt Dens mogli da završe u rukama vlasti u Pekingu, što može da naruši zapadne bezbednosne interese.

Na pitanje o potencijalnoj zabrani TikToka, ministar Tugendhat je ranije ove nedelje izjavio da je razumevanje izazova koje predstavlja ova aplikacija „neverovatno važno“.
TikTok je saopštio da bi bio razočaran takvom zabranom.

Kompanija Bajt Dens saopštila je danas Rojtersu da je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena zahtevala da se odrekne svog udela u popularnoj video aplikaciji ili da se suoči sa mogućom zabranom u SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.