„Britanija je vazal, Tramp uništava sve što je građeno“

Kandidat za predsednika Francuske Emanuel Makron smatra da će Velika Britanija postati američki vazal posle posete britanske premijerke Vašingtonu.

On je istakao da London, posle perioda u kojem je imao status izjednačenosti s Evropskom unijom, sada ulazi u vazalski aranžman sa SAD, prenosi B92.

„Britanija je živela u ekvilibrijumu sa Evropom, a sada postaje vazalska država, što znači da će biti mlađi partner SAD“, rekao je Makron.

Bivši ministar u vladi nekadašnjeg premijera Manuela Valsa, takođe predsedničkog kandidata, ističe da su prvi potezi Donalda Trampa veoma zabrinjavajući.

„Ono što se dešava danas i prva Trampova saopštenja i izbori su ekstremno ozbiljni i zabrinjavajući. Pod Trampom SAD bi mogle da destabilizuju stvari koje su građane decenijama“, istakao je Makron.

Francuz je ranije bio siguran da će ekscentrični milijarder ostati blizak Evropskoj uniji, ali je sada promenio uverenja.

„Ovo znači da SAD neće biti u mogućnosti da koorganizuju globalizaciju i da budu svetski policajac uz Evropsku uniju. Nepredvidivim izborima Tramp više ne garantuje sigurnost Evropi“, rekao je Makron.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.