U trendu

Britanija: Kremlj želi propruskog šefa države u Ukrajini

LONDON – Velika Britanija je optužila Kremlj da želi da postavi proruskog šefa države u Ukrajini i tvrdi da su ruski obaveštajci kontaktirali sa brojnim bivšim ukrajinskim političarima u okviru planova za invaziju.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova odbilo je sinoć da pruži dokaze za ove optužbe, koje su upućene tokom rastućih tenzija između Rusije i Zapada zbog raspoređivanja ruskih trupa u blizini ukrajinske granice, iako Moskva insistira da ne planira invaziju.

U izveštaju Rojtersa navodi se da je britansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da ima informacije da ruska vlada razmatra opciju da bivšeg ukrajinskog poslanika Jevhena Murajeva aktivira kao potencijalnog kandidata za prvog čoveka proruskog rukovodstva u Kijevu.

„Informacije koje su objavljene bacaju punu svetlost na obim ruskih aktivnosti prema Ukrajini i uvid u namere Kremlja. Rusija mora da deeskalira situaciju, okonča svoju agresivnu kampanju širenja dezinformacija i krene putem diplomatije“, rekla je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras i ponovila da bi svaki ruski vojni upad u Ukrajinu bio ogromna i skupa strateška greška.

Nešto kasnije je agencija RIA Novosti, pozivajući se na svoje diplomatske izvore, prenela je da je Rusija prihvatila predlog britanske ministarke Liz Tras da poseti Moskvu i razgovara sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar