U trendu

Britanija: Nacionalna žalost do kraja dana sahrane kraljice

LONDON – Britanska vlada je danas zvanično proglasila početak perioda nacionalne žalosti za kraljicom Elizabetom II, objavivši „nacionalne smernice za žalost“, prenosi Rojters.

U dokumentu, koji sadrži uputstva o isticanju zastava, informacije o putovanju i drugim poslovnim i javnim službama, navodi se da će žalost trajati do kraja dana državne sahrane.

Britanska vlada je saopštila da ne postoji obaveza otkazivanja ili odlaganja manifestacija i sportskih događaja, niti zatvaranja objekata za zabavu u tom periodu, uz napomenu da je to u nadležnosti pojedinačnih organizacija.

Bakingemska palata saopštila je danas da će period kraljevske žalosti nakon smrti Elizabete II trajati od sada, pa do sedmog dana nakon sahrane britanske kraljice, a zastave u kraljevskim rezidencijama biće u tom periodu na pola koplja, prenosi Rojters.

„Nakon smrti njenog veličanstva kraljice, želja njegovog veličanstva kralja je da se period kraljevske žalosti poštuje od sada do sedam dana nakon sahrane kraljice“, navodi se u saopštenju Bakingemske palate.

Topovi u londonskom „Hajd parku“ i na drugim lokacijama oglasiće se danas u 13 časova, 96 puta, jednom za svaku godinu kraljičinog života, saopštila je Bakingemska palata.

Zvanično nije još saopšteno kada će sahrana kraljice biti održana, ali se veruje da će to biti oko 11 dana nakon njene smrti, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.