Britanija: Novo glasanje o izborima u Parlamentu

LONDON – Britanski premijer zatražiće danas drugi put od poslanika da pristanu na vanredne izbore, što bi mogao da bude jedan od poslednjih akata parlamenta pre nego što bude suspendovan, prenose britanski mediji.

Kako prenosi BBC vlada ocjenjuje da će predlog biti odbačen, jer opozicione stranke žele da se prvo sprovede njihov zakon o nemogućnosti izlaska iz EU bez sporazuma.

Parlament je već prošle nedelje odbio predlog vlade o održavanju izbora 15. oktobra.

Britanski premijer Boris Džonson priprema planove za legalno sprečavanje bilo kakvog produženja roka za izlazak Velike Britanije iz EU, piše Dejli Telegraf.

Džonsonovi savetnici održali su u nedelju sastanak o tome kako sprečiti britanski parlament da nametne tromesečni produžetak roka za Bregzit ako ne dođe do sporazuma sa EU.

Posle neočekivane ostavke ministarke rada Amber Rud, iz Džonsonove vlade poručuju da je premijer odlučan „da se drži plana“ o izlasku Britanije iz EU-a 31. oktobra sa ili bez sporazuma.

Džonson je izgubio većinu u parlamentu, izbacio je 21 pobunjenika iz Konzervativne stranke i nije uspeo da nametne nove izbore, podseća Dejli Telegraf.

Ministar finansija Said Džavid rekao je da će premijer u pokušati da osigura novi sporazum na Samitu 17. i 18. oktobar, ali neće tražiti odlaganje izlaska iz EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.