Britanija: Parlamentarci najavljuju sprečavanje Džonsona

LONDON – Britanski premijer Boris Džonson suočen je sa „obračunom u parlamentu“, posle upozorenja da će raspisati vanredne izbore 14. oktobra ukoliko poslanici preuzmu kontrolu nad radom Parlamenta.

„Pobunjeni Torijevci“ i poslanici iz redova Laburista, naime, planiraju nacrt zakona kojim će zaustaviti izlazak Velike Britanije iz EU 31. oktobra bez dogovora, prenosi BBC.

Predlog zakona primorao bi premijera da zatraži odlaganje Bregzita do 31. januara 2020, osim ako poslanici ne odobre novi dogovor ili ne glasaju za izlazak iz sporazuma do 19. oktobra.

Premijer Džonson rekao je da ne želi izbore, ali da bi napredak u razgovorima sa EU bio „nemoguć“ ukoliko poslanici pobede.

Džeremi Korbin rekao je da je Laburistička stranka spremna za opšte izbore.

Sekretar Severne Irske iz vlade u senci Toni Lojd je najavio da će Laburisti glasati protiv bilo kakvih planova vlade za održavanje opštih izbora pre nego što Velika Britanija napusti EU 31. oktobra.

Prema Zakonu o parlamentu, premijer će tražiti podršku dve trećine od 650 poslanika da bi na jesen pokrenuo glasanje.

Brojni poslanici okupili su se u novom nastojanju da zaustave Bregzit bez dogovora, prenosi BBC.

Kada se u parlamentu ponovo okupe nakon pauze, očekuje se da pokrenu pravilo koje omogućava hitne rasprave.

Boris Džonson je u jučerašsnjem obraćanju novinarima insistirao da može da postigne promene u trenutnom sporazumu o Bregzitu na Samitu EU 17. oktobra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.