U trendu

Britanija planira da za smeštaj migranata koristi ogromne barže

LONDON – Britanska vlada planira da za smeštaj migranata koristi džinovske barže ili trajekte, potvrdio je zamenik premijera Dominik Rab i dodao da će se plovila koristiti „bezbedno i odgovorno“.

„Moramo da se pozabavimo ovim. Razmotrićemo čitav niz opcija, jeftin smeštaj, kasarne bivše vojske i gde je to prikladno, kao što je korišćeno drugde u Evropi, a mislim i u Škotskoj, plovila ako mogu da se bezbedno i odgovorno koriste. Moramo da prekinemo praksu smeštaja ilegalnih migranata u hotele po ceni od šest miliona funti dnevno. Pogledaćemo sve jeftine opcije od barži, drugih oblika jeftinijeg smeštaja. Postoji niz opcija, od toga do kasarni bivše vojske“, rekao je Rab.

Prema pisanju Tajmsa veruje se da je vlada nabavila ogromnu baržu za smeštaj koja se trenutno remontuje i za koju bi trebalo da se odluči gde će bitiusidrena.

Kako se navodi, barža bi trebalo da ima „efekat odvraćanja“ na migrante koji ilegalno prelaze kanal, a zatim traže azil u toj zemlji.

Vlada je takođe spremna da prebaci oko 3.000 migranata iz hotela u dve baze RAF-a, a očekuje se da će planove potvrditi Robert Dženrik, ministar za imigraciju.

Trenutno, više od 51.000 tražilaca azila smešteno je u oko 400 hotela, što britanske poreske obveznike košta skoro sedam miliona funti dnevno.

Nezavisna komisija za uticaj na pomoć (ICAI), koja ispituje vrednost i kvalitet potrošnje strane pomoći, otkrila je da je prošle godine potrošeno 3,5 milijardi funti na troškove smeštaja za azil.

Više od 160.000 tražilaca azila čeka na obradu njihovog zahteva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.