Britanija: Podrška ruskog naroda ratu u Ukrajini značajno opada

LONDON – Ministarstvo odbrane Velike Britanije tvrdi u današnjem najnovijem izveštaju objavljenom na Tviteru da ruska javna podrška ratu u Ukrajini značajno opada.

Britansko ministarstvo se poziva na nezavisni ruski medij, koji je tvrdi da ima pristup dokumentu ruske Savezne službe za zaštitu, gde se navodi da je „55 odsto Rusa za pregovore sa Ukrajincima, dok 25 odsto podržava dalji konflikt“.

Britanci dodaju da su ovi rezultati u skladu sa odvojenom anketom iz oktobra, u kojoj je 57 odsto ispitanika izjavilo da je za razgovore, dok je u aprilu oko 80 odsto Rusa govorilo da podržava operaciju.

„Uprkos naporima ruskih vlasti da uspostave sveobuhvatnu kontrolu nad informacijama, sukob je postao sve ‘opipljiviji’ za mnoge Ruse nakon delimične mobilizacije u septembru. S obzirom na to da će Rusija teško ostvariti veću pobedu na bojnom bolju u narednih nekoliko meseci, održavanje čak i prećutnog odobravanja rata među stanovništvom će verovatno biti sve teže za Kremlj“, navelo je britansko ministarstvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.