U trendu

Britanija prošla vrhunac, ali je stopa zaraze i dalje visoka

LONDON – Velika Britanija je prošla vrhunac aktuelnog talasa pandemije, ali je stopa zaraze i dalje visoka, izjavio je danas najviši medicinski zvaničnik Engleske Kris Viti.

Prema njegovim rečima, broj slučajeva, hospitalizacija i smrtnih slučajeva nalazi se na silaznoj putanji, ali to ne znači da neće biti novog vrhunca, prenosi BBC.

Premijer Boris Džonson je pohvalio izvanredan napor da se vakciniše 10 miliona ljudi, uključujući 90 odsto starijih od 75 godina.

Ali nacionalni zdravstveni sistem je i dalje bio pod ogromnim pritiskom, rekao je premijer.

Govoreći na brifingu u Dauning Stritu, profesor Viti je rekao da iako se broj hospitalizovanih pacijenata primetno smanjio i dalje je iznad nivoa prvog vrhunca u aprilu 2020. godine.

Viti je istakao da broj infekcija opada, ali je i dalje neverovatno visok, kao i da će se zdravstvo brzo naći u problemima ako se broj poveća.

Njegove komentare ponovio je i premijer, koji je upozorio da je nivo zaraze i dalje „zabranjeno visok“ i da je prerano za ublažavanje ograničenja, prenosi BBC.

U sredu je Velika Britanija zabeležila 1.322 smrtna slučaja, čime je ukupan broj ljudi umrlih od kovid-19 porastao na 109.335, dok su zabeležena još 19.202 nova slučaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.