Britanija uvela snakcije pomagačima oligarha Abramoviča i Usmanova

LONDON – Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli danas je objavio novu listu sankcija, usmerenih ka onima koji su svesno pomagali ruskim oligarsima, koji su već na listi sankcionisanih, da kroz komplikovane finansijske mreže sakrivaju svoje bogatstvo, saopštio je britanski Forin ofis.

„Suočeni sa međunarodnim sankcijama bez presedana, uvedenim kao odgovor na (Predsednik Rusije Vladimir) Putinovu nelegalnu invaziju na Ukrajinu, sa više od 18 milijardi funti vrednih dobara zamrznutih samo u Britaniji, oligarsi su požurili da zaštite svoje bogatstvo, uz pomoć finansijskih ‘fiksera’, ofšor kompanija, paravan-firmi, pa čak koristeći i članove svojih porodica“, navodi se u saopštenju.

Među sankcionisanima su Demetris Joanides i Hristodulos Vasilijades, dva kiparska profesionalna pomagača, koji su pružali podršku istaknutim oligarsima Romanu Abramoviču i Ališeru Usmanovu, piše u saopštenju u kome se dodaje da je Joanides odgovoran za sklapanje sumnjive ofšor strukture, koju je Abramovič koristio da sakrije dobra vredna više od 760 miliona funti, pre nego što je dospeo na listu sankcija zbog Putinovog napada na Ukrajinu.

Vasilijades, kiparski advokat, u centru je mreže trastova i ofšor kompanija, koje povezuju Usmanova i „Saton Plejs Istejt“, navedeno je u saopštenju Forin ofisa.

„Zatvaramo obruč oko ruske elite i onih koji pokušavaju da im pomognu da sakriju novac, koji koriste za ratne potrebe. Nema mesta na koje se mogu sakriti. Nastavićemo da ih sprečavamo da pristupe dobrima, za koja su mislili da su ih uspešno sakrili“, istakao je ovim povodom Kleverli.

Zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, Britanija će nastaviti da kažnjava one koji podržavaju rat, dodao je on i naglasio da Britanija neće stati dok se Putin ne zaustavi.

Paket sankcija pogađa i izvestan broj članova porodica drugih oligarha, koji su korišćeni kao posrednici za sakrivanje bogatstva.

„Velika Britanija, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, nastavlja da pojačava sankcije bez presedana, uvedene kako bi se ograničili kapaciteti Rusije da vodi ovaj nelegalni rat“, stoji u saopštenju Forin ofisa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com