U trendu

Britanska studija: Veoma malo umre posle prve doze vakcine

LONDON – Veoma mali broj uglavnom starijih pacijenata s kovidom-19 završi u bolnici ili umre iako su dobili prvu dozu vakcine Fajzer ili AstraZeneka, ali to ne znači da su vakcine nedelotvorne, saopštili su danas britanski naučnici.

Oni su prezentovali podatke o podgrupi hospitalizovanih pacijenata s kovidom-19 u Velikoj Britaniji i zaključili da su nalazi pokazali određeni nivo „neuspeha vakcine“. Reč je o slučajevima kada se vakcinisane osobe ipak zaraze, ali stručnjaci kažu da to „nije neočekivano“.

Podaci od petka pokazali su da je, među nešto više od 52.000 hospitalizovanih bolesnika s kovidom-19, njih 526 vakcinisano prvom dozom AstraZeneke ili Fajzera, najmanje tri sedmice ranije, a od toga ih je 113 umrlo.

„To se uglavnom događa u grupi koja je ionako najviše izložena riziku od ozbiljnih bolesti, znači među starijim osobama. Ti su ljudi vrlo slabi“, rekao je Kalum Sempl, profesor za zdravstvenu zaštitu dece i medicinu sa Univerziteta u Liverpulu, koji je vodio istraživanje.

„Ne kažemo da vakcina ne deluje, već samo da nije savršena“, dodao je Sempl, prenosi portal Index.

Naučnici su istakli da je „velika većina slučajeva zaraze, kao i smrtnih slučajeva od kovida-19 nakon vakcinisanja bila među ranjivim, starijim ljudima“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.