U trendu

Britanska vlada protiv učešća ruskih i beloruskih sportista na Olimpijadi

LONDON – Britanska vlada je poslala pismo sponzorima Olimpijade, pozivajući ih da izvrše pritisak na Međunarodni olimpijski komitet (MOK) zbog predloga da se dozvoli sportistima iz Rusije i Belorusije da se takmiče na Igrama u Parizu sledeće godine, preneli danas britanski mediji.

MOK se suočava sa sve većim pritiscima nakon što je u januaru odredio put za takmičare iz Rusije i Belorusije da se kroz azijske kvalifikacije izbore za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu, ali bez obeležja Rusije i Belorusije, preneo je Rojters.

Britanska sekretarka za kulturu Lusi Frejzer uputila je pismo sa britanskim zahtevima izvršnim direktorima 13 najvećih sponzora Olimpijade iz Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući Koka-kolu, Samsung i Vizu, objašnjavajući zabrinutost vlade.

„Znamo da su sport i politika u Rusiji i Belorusiji u velikoj meri isprepleteni i odlučni smo da režimima u Moskvi i Minsku ne sme biti dozvoljeno da koriste sport u svoje propagandne svrhe. Zato nismo saglasni da se ruskim i beloruskim sportistima dozvoli učestvuju u takmičenjima“, napisala je između ostalog Frejzerova.

Ukrajina je zapretila bojkotom Olimpijskih igara u Parizu ukoliko se budu takmičili ruski i beloruski sportisti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar