najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Britanski ambasador u UN negativno o reakcijama na tekst rezolucije o Srebrenici

Ambasador Velike Britanije u UN Metju Rajkroft (Matthew Rycroft) ocenio je danas da političke reakcije na predlog rezolucije o Srebrenici “jasno pokazuju da nije učinjeno dovoljno da se napravi stvarni iskorak u pravcu pomirenja, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u širem regionu”.

“To je izvor zabrinutosti za Savet bezbednosti”, naveo je Rajkroft u pismu koje je danas uputio predsedavajućem Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladenu Ivaniću.

Rajkroft je napisao da se slaže sa ocenom da rezolucija Saveta bezbednosti mora da uvaži činjenicu da je u bosanskom ratu bilo nevinih “žrtava na svim stranama, uključujući Srebrenicu i okolne oblasti.”

Takođe je podsetio da je, kao reakcija na prethodno Ivanićevo pismo njemu, tekst britanskog predloga rezolucije o Srebrenici dodatno izmenjen.

“Sa ranama iz prošlosti mora se uhvatiti u koštac, podrškom žrtvama i izvođenjem počinilaca zločina, ko god da su oni, pred lice pravde”, napisao je Rajkroft u odgovoru na pismo koje mu je prethodno uputio Ivanić.

Prema njegovoj oceni, “proces pomirenja mora biti kompletiran, kako bi svi narodi Bosne i Hercegovine mogli da se okrenu budućnosti, samouvereno i sa nadom.”

“To su oduvek bile naše namere, ali, kao odgovor na vaše pismo, uneli smo neke dodatne izmene u tekst kako bi to učinili još jasnijim”, napisao je britanski ambasador.

Rajkroft je, međutim, ocenio da se “istinsko pomirenje ne može graditi na neodlučnosti ili na odbijanju prihvatanja poteza iz prošlosti i suočavanja sa njima”, i poručio Ivaniču da su i “međunarodni i domaći sudovi” potvrdili da se zločin u Srebrenici podvodi pod definiciju genocida na osnovu Konvencije o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine.

“To nije politički stav. To je pravna činjenica”, saopštio je Rajkroft i ocenio da skorašnja javna poricanja “ne samo primenjivosti termina genocid već i činjenica u vezi s brojem ubijenih” u Srebrenici predstavljaju “političku retoriku”.

Prema njegovim rečima, takva retorika je “neukusna, destabilizujuća i duboko bolna po žrtve”.

“Nažalost”, ocenio je Rajkroft, “političke reakcije na ovu rezoluciju jasno pokazuju da nije učinjeno dovoljno kako bi se napravio stvarni iskorak u pravcu pomirenja, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u širem regionu. To je izvor zabrinutosti za Savet bezbednosti”.

Kako je Rajkroft naveo, genocid je zločin, a oni koji su ga počinili treba da budu kažnjeni, i da nije “antisrpski” reći to, “kao što neki tvrde”.

“Mi ovaj zločin ne povezujemo sa srpskim narodom, i verujemo da ni drugi to ne treba da rade”, napisao je Rajkroft i dodao: “Ostajemo privrženi sastavljanju rezolucije koja će biti izbalansirana i dalekovida”.

(Beta)

2 komentara
  1. Snežanajo

    Nema pomirenja dok god se validiraju i uveličavaju žrtve samo jedne strane, a gubici druge se umanjuju i ne pominju. Dok god se procesiraju “počinioci” srpske nacionalnosti, a ostali se slave, nema tu napretka, nema tu pomirenja! I naše boli, gospodo, i naše rane krvare, i našoj se deci, očevima i majkama, supruzima i suprugama ne znaju grobovi… Evropa ima dvostruke aršine, i dok god je to tako, nemamo mi šta da tražimo u uniji…

  2. Leka

    Ne samo da su Englezi, već se i prave Englezi. A gospodinu ambasadoru poruka, a ona glasi: bez uzroka nema ni posledica. I Englezi i svi ostali silnici besomučno su se okomili na srpski narod, nego šta? Ta rezolucija je smišljena da bi Srbija još više bila ucenjivana! I pojam genocid je potpuno obesmišljen ako se ono što je prethodilo Srebrenici negira: preko 3.500 civila muslimani su iz “bezbedne enklave” Srebrenica poubijali u okolini Bratunca, a na desetine sela pretvoreno je u pepeo! Šta je to, gospodine ambasadore? E, to nije genocid? Lično sam protiv svakog oblika nasilja i svaka nedužna žrtva – jedna previše! Tu nema dileme, i zato svaki zločin ma s koje strane počinjen treba rigorozno kazniti. I dok takozvana međunarodna zajednica meri s više aršina, neće biti ni pomirenja. I sviđalo joj se to ili ne, ona je i najveći krivac za krvoproliće na Balkanu! A zašto takva rezolucija nije smišljena za Hrvatsku? Na izmaku 20. stoleća proterano je, naočigled celog sveta, preko 250.000 ljudi sa vekovnih ognjišta, i to gospodina ambasadora i njegove istomišljenike nije nagnalo na pitanje: ljudi, šta je ovo? Zar je to moguće u “civilizovanoj” Evropi? Ne! To je za Engleze i ostale Srbomrsce sasvim logično, zar ne? A baš su oni na sve trube trubili, about ethnic cleancing, tj. etničkom čišćenju, a Srbi su za to bili optuženi! Rezultat tog čišćenja da su Srbi sa svih područja bivše SFRJ najviše očišćeni! I je li za to iko procesiran? Ko zna, neka mi javi.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike