U trendu

Britanski biznismen bori se protiv izručenja u SAD zbog saradnje s Deripaskom

LONDON – Britanski biznismen Grejem Bonam Karter, optužen za kršenje američkih sankcija postavljenih ruskom oligarhu Olegu Deripaski, boriće se protiv ekstradicije iz Britanije na saslušanju u maju, rekli su danas njegovi advokati na sudu u Londonu.

Američki federalni tužioci kažu da je Bonam Karter (62) radio od 2003. za ruskog milijardera i osnivača aluminijumskog giganta „Rusal“, a Ministarstvo pravde SAD dodaje da je britanski biznismen „nastavio s pružanjem usluga u korist Deripaske u vezi s nekretninama i umetničkim delima“ u Sjedinjenim Američkim Državama i nakon što su Deripaski sankcije uvedene 2018. prenosi Rojters.

Napominje se da se Bonam Karter, koji je zbog optužbe za zaveru u cilju kršenja sankcija uhapšen u oktobru u Britaniji pojavio danas na sudu u Vestminsteru uoči konačnog sudskog ročišta za ekstradiciju 22. i 23. maja 2023. godine.

Njegov advokat Gavin Irvin rekao je sudu da će Bonam Karter tvrditi da ne bi trebalo da bude izručen zbog „nedovoljne posebnosti“ navoda protiv njega, kao i zbog toga što Britanija u to vreme Deripasku nije ni sankcionisala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.