U trendu

Britanski eksperti pomažu Ukrajini u istrazi ratnih zlocina

LONDON – Velika Britanija danas je najavila da će poslati stručnjake kako bi pomogla Ukrajini u prikupljanju dokaza i procesuiranju ratnih zločina, a tim bi trebalo da stigne u Poljsku početkom maja, prenosi Rojters.

Ukrajina je objavila da istražuje oko 7.600 potencijalnih ratnih zločina i najmanje 500 osumnjičenih, posle ruske invazije koja je počela 24. februara, navodi britanska agencija.

„Rusija je donela varvarstvo u Ukrajinu i počinila zverstva, uključujući i ona nad ženama. Britanska ekspertiza će pomoći da se otkrije istina i da se režim ruskog predsednika Vladimira Putina pozove na odgovornost za svoje postupke“, izjavila je ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

U saopštenju britanskog ministarstva navodi se da će specijalni tim pomoći ukrajinskoj vladi u prikupljanju dokaza i procesuiranju ratnih zločina i da će uključivati stručnjake za seksualno nasilje povezano sa sukobom.

Tras putuje u Hag gde će se sastati sa predsednikom Međunarodnog krivičnog suda, sudijom Pjotrom Hofmanskim i holandskim ministrom spoljnih poslova Vopkeom Hukstrom, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.