U trendu

Britanski i irski zvaničnici istakli doprinos Mekginisa miru

Britanski i irski zvaničnici odali su priznanje danas preminulom severnoirskom lideru Martinu Mekginisu za doprinos miru u Severnoj Irskoj.

Meginis je bio komandant ekstremističke Irske republikanske armije (IRA) i do kraja ’80-tih godina zagovarao nasilno otcepljenje Severne Irske od Velike Britanije, ali početkom ’90-tih godina postaje jedna od ključnih figura u pregovorima koji su doveli najpre do primirja 1994. a zatim i do mirovnog sporazuma na Veliki petak 1998.

Britanska premijerka Tereza Mej je rekla da se nije uvek slagala s Mekginisom, posebno s putem koji je izabrao u mladosti, ali da je on imao nezaobilaznu ulogu u „izuzetnom putu Severne Irske od sukoba ka miru“, preneo je Asošijeted pres.

Ona je rekla da je Mekginis bio pionir u podeli vlasti izmedju protestanata i katolika i ocenila da je „razumeo i krhkost mira i njegov značaj i igrao odlučujuću ulogu kroz mnoge teške trenutke“.

Predsednik Irske Majkl Higins rekao je za Mekginisa da će „politici i narodu ovog ostrva nedostajati njegovo vodjstvo, koje je najbolje pokazao u vreme mirovnog procesa, i posvećenost vrednostima prave demokratije koju je pokazivao i gradjenju institucija Severne Irske“.

Bivši britanski premijer Toni Bler rekao je da mirovni proces u Severnoj Irskoj ne bi bio moguć bez hrabrosti koju je iskazao Mekginis, „odbacujući oružanu borbu u korist mira“. Bler je rekao i da bez Mekginisovog vodjstva ne bi bilo Sporazuma na Veliki petak 1998. izmedju protestanata i katolika.

Bivši premijer Irske Berti Ahern je rekao da je Mekginis bio „odlučujući faktor u sprovodjenju promena koje su omogućile da se iz nemira (u Severnoj Irskoj) dodje do stabilnog i trajnog mira“. Mekginisov put je bio put borbe koja je trajala do kraja njegovog života, najpre oružane borbe a potom borbe za mir, rekao je Ahern.

Lider Šin fejna Džeri Adams rekao je da je Mekginis bio „strastveni republikanac koji je neumorno radio na ujedinjenju svoje zemlje“.

Bivši član britanske vlade zadužen za Severnu Irsku Piter Hejn rekao je da je Mekginis bio „apsolutno ključan“ za mirovni proces. „U vreme sukoba … potreban je vodja koji može da se izdigne iznad prošlosti i Martin Mekginis je prošao taj test i pokazao se nezamenljivim“, rekao je Hejn.

Ipak, postoje i drugačiji tonovi. Kolumnista Ajriš tajmsa (Irish Times) Fintan O’Tul u januaru je nazvao Mekginisa „masovnim ubicom, u vreme čijeg članstva i komandovanja je IRA ubila 1.781 čoveka od toga 644 civila…, i da nije bio bezobzirni eksponent nasilja ne bi mogao da postane ključ u prekidanju nasilja“.

Protestantski lideri u reakcijama su ocenili da Mekgins ima mračnu prošlost zbog učešća u nasilnima akcijama IRA-e.

Lider stranke TUV rekao je da sve porodice zaslužuju saučešće, ali dodao je Mekginis „živeo mnogo decenija više“ nego većina žrtava IRA-e, preneo ej Bi-Bi-Si (BBC).

Nekadašnji komandant IRA i potom jedan od lidera partije Šin fejn, umro je danas u 66-oj godini od retke bolesti amiloidoze.

Kao mladić se priključio IRA i do kraja ’80-tih godina zagovarao isključivo nasilno otcepljenje Severne Irske od Velike Britanije, čak i kad je Šin Fejn počeo da izlazi na izbore. Dva puta je bio hapšen.

Početkom ’90-tih godina Mekginis postaje jedna od ključnih figura u pregovorima koji su doveli najpre do primirja 1994. a zatim i do mirovnog sporazuma na Veliki petak 1998.

Nakon postizanja sporazuma Mekginis je više puta bio vicepremijer Severne Irske, u više ili manje dobrim odnosima s premijerima iz probritanske partije Demokratskih unionista. U poslednje vreme se zbog bolesti redje pojavljivao na sastancima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.