U trendu

Britanski mediji: Hladan tuš Francuske i Nemačke za nade Balkana

Britanski „Financial Times“ u tekstu o samitu u Berlinu piše da su nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) nagovestili zemljama zapadnog Balkana da su male šanse za njihovo brzo priključenje bloku i da su im poručili da bi prvo trebale da srede situaciju kod kuće.

U tekstu sa naslovom “Hladan tuš Francuske i Njemačke za nade Balkana za brzo pristupanje EU”, „Financial Times“ navodi da je Makron bio fokusiran na neophodnost političke stabilnosti u regionu.

Poručio je da će Pariz pomoći u ključnim ekonomskim, socijalnim i sigurnosnim reformama, kao i u reformama u oblasti vladavine prava, pre nego u procesu proširenja EU.

List navodi da EU već dugo govori o mogućnosti ulaska zemlja zapadnog Balkana u Uniju kako bi podstakla ekonomski napredak i poboljšala širu regionalnu stabilnost.

Što se tiče problema Kosova, u tekstu se navodi da je nemačka kancelarka protiv bilo kakve ideje rešenja spora između Beograda i Prištine koja uključuje razmenu teritorija.

S druge strane, Vašington i Brisel bi podržali takvo rešenje, navodi list.

„Financial Times“ dodaje, pozivajući se na ocene analitičara, da su Merkel i Makron bili domaćini samita zbog zabrinutosti razvojem događaja u regionu, uprkos, kako ocenjuje, uspehu bez presedena u vezi sa postignutim sporazumom o imenu Severne Makedonije.

Samit u Berlinu je održan u trenutku kada je Brisel uključio alarm zbog sve veće uloge Kine i Rusije na zapadnom Balkanu, ukazuje „Financial Times“.

Makron je rekao, kako se navodi, da razume da i drugi akteri imaju svoje interese na Balkanu, ali da je jasno da su evropski interesi važniji, prenose mediji u regionu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.