U trendu

Britanski ministar okrivio Rusiju za civilne žrtve u Siriji

Britanski ministar odbrane Majkl Felon izjavio je danas da je Rusija kriva za „svaku civilnu žrtvu“ u napadu hemijskim oružjem u Siriji, kao „glavna podrška“ sirijskom predsedniku Bašaru Asadu.

Felon je to rekao dan pošto je britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson otkazao posetu Moskvi planiranu za ponedeljak, 10. april zbog najnovijeg razvoja situacije u Siriji.

Ministar odbrane Velike Britanije rekao je da je prošlonedeljni napad hemijskim oružjem „varvarski, nemoralan i nezakonit“, dodajući da su američki raketni napadi na Siriju koji su usledili bili „ispravna odluka“, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Komentarišući Rusiju, Felon je rekao da se napad hemijskim oružjem dogodio „pred njihovim očima“ i da su vlasti te zemlje imale priliku da zaustave gradjanski rat u Siriji.

Felon je dodao da je Siriji potrebna vlada u kojoj Asad neće učestvovati, ocenivši da postizanje toga neće biti lako, ali da nije nemoguće.

Šef britanske diplomatije prethodno je otkazao posetu Rusiji, navodeći da se situacija drastično promenila posle napada hemijskim oružjem u pobunjeničkoj provinciji Idlib zbog kojeg su SAD izvršile raketne napade u Siriji.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je da je razlog otkazivanja posete Borisa Džonsona Moskvi besmislen i da je usledilo posle nedavnih odlaganja za koje je „britanska strana navela nekoliko različitih razloga“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.