U trendu

Britanski sluzbenik optužen za spijunazu tvrdi da nije kriv

LONDON – Dejvid Smit, službenik britanske ambasade u Berlinu, optužen za špijuniranje u korist Rusije, izjasnio se da nije kriv tokom današnjeg saslušanja u Vestminsterskom magistratskom sudu, prenosi TAS S, pozivajući se na britanske medije.

Smit je optužen za povrede devet članova britanskog Zakona o čuvanju službene tajne, za koje se veruje da ih je počinio između oktobra 2020. i avgusta 2021.

Kako prenose britanski mediji, on je neimenovanom ruskom generalu obezbedio dosije koji sadrži imena britanskih obaveštajnih agenata i informacije o njihovim operacijama.

Tužilaštvo tvrdi da je Smit pokušavao da preda informacije o zaposlenima britanske ambasade i njihovim planovima, ruskom vojnom atašeu u Berlinu, prenosi Skaj Njuz, navodi TAS S.

Na današnjem ročištu okrivljeni je samo morao da potvrdi svoje ime, godine i adresu i izjasni se da li je kriv ili ne.

On će ostati u pritvoru do 13. aprila, za kada mu je zakazano novo ročište.

Smit je bio zaposlen kao čuvar u britanskoj ambasadi u Nemačkoj.

Nemačka policija ga je uhapsila 10. avgusta 2021. pošto mu je pretresla kuću i kancelariju u kojoj je radio i tom prilikom došla do saznanja da je, kako se navodi, „barem jednom predao tajna dokumenta ruskom obaveštajcu za šta je nagrađen nepoznatom sumom novca“.

Nemačke vlasti su ga izručile Britaniji u sredu, 6. aprila, prenosi ruska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar