U trendu

Brnabić: Srbija spremna da postane punopravni član CERN-a

ŽENEVA – Premijerka Ana Brnabić, koja boravi u poseti Evropskoj organizaciji za nuklarna istraživanja (CERN), posetila je danas i laboratoriju projekta “Atlas”, i poručila da se nada da će Srbija do kraja ove ili početkom sledeće godine postati punopravni član CERN-a.

Brnabić je istakla da na tome radimo već dugi niz godina i da je jedan od benefita upravo da studenti i naučnici iz Srbije, doktoranti i postdoktoranti mogu da rade na projektima CERN-a.

„To je ono što neće uticati na odliv mozgova, već upravo suprotno – ljudi će želeti da ostanu na našim univerzitetima, institutima, jer će biti u mogućnosti da sarađuju sa CERN-om. To je jedan od razloga zasto sam ja danas ovde i zašto se trudimo da postanemo punopravni član“, rekla je Brnabić za Tanjug.

Podsetila je da je Beograd ranije ove godine posetila delegacija CERN-a, čiji je izveštaj o našoj zemlji pozitivan.

„Ja sam i došla sa ministrom prosvete i nauke Mladenom Šarčevićem, da kazemo još jednom da smo jako zaisnteresovani i da će Vlada Srbije stati uz naučne institute i univerzitete u ovom izazovnom zadatku i da smo namerni da se pridružimo CERN-u“, podvukla je Brnabić.

Navela je da krajem septembra Savet CERN-a treba da usvoji izvešaj o Srbiji, nakon čega treb da donese odluku o punopravnom članstvu.
Zatim, tu odluku treba da potvde Vlada Srbije i parlament, a zatim i UNESKO, a nakon toga sledi ceremonija podizanja zastave.

„Nadam se tome najkasnije do kraja prvog kvartala naredne godine“, rekla je Brnabić.

Dodala je da je u laboratoriji srela naše naučnike sa Instituta za fiziku i Univerizteta u Novom Sadu, koji rade na projektu Atlas.

„Drago mi je zbog toga i ponosna sam kad vidim ljude iz Srbije. Biće ih i više, a mi ćemo nastaviti da radimo na tome da postanemo punopravni član“, rekla je Brnabić.

Danas će u CERN-u biti potpisan i Memorandum o saradnji u edukaciji nastavnika iz Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.