U trendu

Brod „Humaniti 1“ odbio da napusti luku Katanija u Siciliji

RIM – Humanitarni brod „Humaniti 1“, koji plovi pod nemačkom zastavom, odbio je danas da napusti sicilijansku luku Katanija, nakon što su italijanske vlasti rekle da ne mogu da se iskrcaju svi migranti koje je prevozio, saopštila je nevladina organizacija odgovorna za brod.

Kapetan „Humaniti 1“, koji je zakonski odgovoran za bezbednost svih ljudi na brodu, odbio je zahtev da napusti luku sa preostalih 35 preživelih na brodu, saopštila je nemačka nevladina organizacija, preneo je Rojters.

Ranije danas, Rim je naveo da bi maloletna lica i oni kojima je potrebna hitna medicinska pomoć, ukupno 144 od 179 putnika, mogli da se iskrcaju sa broda „Humaniti 1“, kome je bilo dozvoljeno da pristane u Kataniji.

Nemačka nevladina organizacija saopštila je da je 35 migranata koji su ostali na brodu lošeg zdravlja i da su pobegli iz nehumanih uslova u Libiji.

To ih lišava i prava na slobodu i prava da izađu na obalu na sigurnom mestu, navela je u poruci imejlom Mirka Šefer, advokat SOS Humaniti. Drugi humanitarni brod koji je od Rima zatražio sigurnu luku za iskrcavanje 572 migranta upravo je pristao u Kataniji, rekao je za Rojters portparol broda „Geo Barenc“.

Kao i u slučaju „Humaniti 1“, italijanska vlada je izdala uredbu kojom dozvljava „Geo Barencu“ da pristane samo da bi iskrcao ljude kojima je potrebna hitna pomoć, rekli su izvori iz vlade.

Selektivno i delimično iskrcavanje, kako predlažu italijanske vlasti, ne smatra se legalnim prema konvencijama o pomorskom pravu, istakla je međunarodna nevladina organizacija Lekari bez granica, koja upravlja brodom „Geo Barenc“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.