U trendu

Brodolom izbeglica u Egejskom moru, najmanje tri žrtve

ATINA – Grčke vlasti su danas pojačale veliku spasilačku operaciju u Egejskom moru nakon što je potonuo brod krijumčara izbeglica, pri čemu su najmanje tri osobe poginule, a desetine se vode kao nestale.

Obalska straža je saopštila da je 12 ljudi, za koje se veruje da su iz Iraka, spaseno kod ostrva Folegandros na južnim Kikladima, 180 kilometara jugoistočno od Atine i transportovano na obližnje ostrvo Santorini, preneo je AP.

Navodi se da je većina preživelih potvrdila da su prvobitno bile 32 osobe na brodu, ali jedan od njih je rekao grčkim vlastima da ih je bilo čak oko 50.

Prema pisanju grčkih medija u potrazi za preživelima učestvuje mornarička fregata, četiri broda obalske straže, osam trgovačkih brodova, tri manja privatna plovila, tri vojna helikoptera i vojni transportni avion.

„Preživeli brodolomnici su stigli do gumenjaka koji je bio vezan za spasilački brod. Samo dvojica su nosila prsluke za spasavanje“, izjavio je portparol grčke obalske straže Nikos Kokalas za državnu televiziju ERT.

Obalska straža je saopštila da je operacija počela u utorak uveče nakon što je primljena informacija da je južno od ostrva Folegandros otkazao motor na brodu koji je prevozio izeglice i da u trup prodire voda.

Grčka je glavna ruta ka Evropskoj uniji za tražioce azila koji pristižu iz Turske, ali broj izbeglica je u padu od 2016. godine kada su EU i Turska postigle dogovor o sprečavanju prelaska migranata u Grčku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.