U trendu

Brodovi SAD i Kanade prošli kroz tajvanski moreuz

VAŠINGTON – Američki vojni brod i kanadska fregata obavili su rutinski prolazak kroz tajvanski moreuz, saopštile su vojske dve zemlje, javlja Rojters.

Brodovi su kroz moreuz prošli u utorak, što je Kina osudila, navodeći da su kineske snage upozorile plovila.

Kina je navela da su njene snage uvek u pripravnosti i da će odgovoriti na sve provokacije radi zaštite svog suvereniteta.

Američka mornarica je saopštila da je njen vojni brod „Higins“, zajedno sa kanadskom fregatom „Vankuver“, prošao kroz moreuz u međunarodnim vodama.

Američki brodovi su proteklih godina rutinski prolazili kroz tajvanski moreuz, a ponekad su to činili i britanski i kanadski, što je izazivalo negodovanje zvaničnog Pekinga koji smatra Tajvan svojom teritorijom.

Kanadska ministarka odbrane Anita Anand rekla je da njena zemlja želi da se očuva stabilnost i prosperitet Indopacifičkog regiona.

Tajvanski ministar odbrane je saopštio da su brodovi primećeni, a da je situacija bila normalna.

To je bio drugi prolazak američkih brodova kroz tajvanski moreuz ovog meseca, i drugi zajednički sa kanadskim brodovima za manje od godinu dana, podseća Rojters.

Kina je izvodila vojne vežbe u blizini Tajvana od početka prošlog meseca, nakon što je predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi posetila Tajpej.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar