U trendu

Broj poginulih u sukobima u zapadnom Darfuru u Sudanu povećao se na 160

Bolnice u sudanskoj provinciji Zapadni Darfur primile su danas još najmanje 29 tela, rekli su lekari, pa je broj žrtava plemenskih sukoba Arapa i nearapa porastao na 160, uključujući žene i decu.

Nasilje u provinciji izbilo je u petak u kampu za raseljene u Genejni, glavnom gradu pokrajine, a zatim je eskaliralo i trajao sve do nedelje.

Sukobi su se smirili kada su vlasti uvele celodnevni policijski čas u celoj provinciji Zapadni Darfur i rasporedile dodatne policijske snage.

Komitet lekara u Zapadnom Darfuru saopštio je da je najmanje 159 osoba poginulo u sukobima, a više od 200 ranjeno, od kojih je 16 koji su bli u kritičnom stanju prebačeno u bolnicu u glavni grad Kartum.

Zbog sukoba Arapa i nearapskog stanovništva, prema podacima Ujedinjenih nacija, raseljeno je najmanje 50.000 ljudi.

Poslednje nasilje u Darfuru dogodio se dve nedelje nakon što je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija okončao zajednički mandat mirovnih snaga te svetske organizacije i Afričke unije u regionu.

Sukobi u Zapadnom Darfuru veliki su izazov za mešovitu vojno-civilnu vladu Sudana koji se ne smiruje od zbacivanja dugogodišnjeg autokratskog lidera Omara Al-Bašira u ustanku u aprilu 2019.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar