U trendu

Brojni kineski gradovi usvajaju nove mere protiv kovida-19

PEKING – Brojni kineski gradovi usvajaju nove mere protiv korona virusa, od zaustavljanja poslovanja do zatvaranja, kako bi obuzdali nove infekcije, a komercijalni centar Šangaja priprema se za još jednu kampanju masovnog testiranja, nakon što je registrovao podvarijantu omikron soja.

Kako se Kina drži svoje „nulte kovid“ politike o brzom suzbijanju svih infekcija, stroge mere lokalnih vlasti dolaze uprkos malom broju slučajeva, u vreme kada veći deo sveta živi sa korona virusom, prenosi Rojters.

Centralna kineska vlada saopštila je da mere moraju da budu što je moguće više ciljane, kako bi se smanjila šteta po ekonomiju zemlje, nakon što su ovogodišnji veliki poremećaji omeli globalne lance snabdevanja i pogodili međunarodnu trgovinu.

Visoko prenosiva podvarijanta omikron soja, koja izaziva epidemije u mnogim zemljama van Kine, pokazala je znake veće sposobnosti da izbegne reakcije antitela izazvane vakcinom, od nekih drugih podvarijanti omikrona, rekli su zdravstveni zvaničnici.

Otkriće jedne takve podvarijante u Šangaju moglo bi da doprinese brzom ograničavanju izbijanja epidemije i merama sličnim zatvaranju u aprilu i maju, koje su uznemirile globalnu ekonomiju i tržišta, navodi britanska agencija.

Vlasti u Šangaju, najnaseljenijem gradu u Kini sa 25 miliona stanovnika, saopštili su građanima u nekoliko okruga da se dva puta nedeljno testiraju.

Stanovnici Šangaja već se često testiraju, kako bi osigurali pristup raznim lokacijama i javnom prevozu.

Dnevni broj lokalno prenosivih infekcija u Šangaju porastao je na nekoliko desetina od 5. jula, u odnosu na jednocifren broj ranije ovog meseca, ali je i dalje mali po globalnim standardima, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.