U trendu

Bucalo ismejao ćirilicu;Dodik: Demonstracija suživota u BiH

BANJALUKA -Elvir Bucalo, novinar i voditelj BHT1, ismejao je ćirilično pismo u programu ove televizije tako što ga je nazvao “hijeroglifima”, a srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je u svom reagovanju poručio da je to demonstracija kako izgleda „suživot“ u BiH.

„Za one koji nisu mogli da pročitaju ove hijeroglife kojima je napisan naziv naše emisije ja ću vam prevesti: BHT1 Uživo ćirilicom“, rekao je Bucalo, što je izazvalo oštre reakcije u Republici Srpskoj.

Dodik veruje da bi, da je kojim slučajem novinar Srbin, a predmet ismejavanja latinica, već bio suspendovan.

„Zahvalan sam mu što je pokazao ono o čemu godinama govorim. Muslimanski nacionalizam razara sve u BiH“, napisao je Dodik na Tviteru.

Generalna sekretarka Partije demokratskog progresa (PDP) i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mira Pekić izjavila je da Bucalo treba i mora da se javno izvini srpskom narodu i da snosi odgovornost.

„Ovim teškim ispadom se još jednom potvrđuje da je ovaj ‘javni servis’ neuspešan projekat i da ne odražava ravnopravnost konstitutivnih naroda i jezike u službenoj upotrebi“, navela je Pekić.

Ona je istakla da očekuje reakciju rukovodstva BHRT-a i disciplinski postupak za novinara Elvira Bucala.

Pekić je ukazala da je posle progona srpskih kadrova i višegodišnjeg spornog informativnog programa na BHRT-a „ovaj čin ismejavanja ćirilice kap koja je prelila čašu“.

„Srpski narod koji piše ćirilicom, govori srpskim jezikom i pristao je da finansira ovakvu RTV koja prihvata dejtonsku BiH i Republiku Srpsku kao realnost, a trenutno BHRT to očigledno nije. Izgleda da zajednički život i poštovanje svih naroda ne žele oni koji najvišepričaju o tome“, navela je ona.

Pekić je naglasila da treba redefinisati odnose u vezi sa tom tematikom, od finansiranja javnih servisa do uredništva.

„Ili će biti dogovor i uvažavanje svih naroda ili nam takav javni servis nije potreban“, navela je Pekić, preneli su sarajevski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar