U trendu

Bugarska će notom tražiti pristup obeležavanju rođenja Goce Delčeva

SOFIJA/SKOPLJE – Ministar spoljnih poslova u tehničkoj vladi Bugarske Nikolaj Milkov saopštio je danas da će zvanična Sofija od Severne Makedonije notom tražiti da se njihovim državljanima omogući dolazak na obeležavanje godišnjice rođenja Goce Delčeva, 4. februara.

Milkov je rekao da će ovoj ceremoniji prisustvovati i predstavnici bugarske Ambasade u Makedoniji.

On je na konferenciji za novinare, prenosi BNT, rekao da je od ključnog značaja da se obezbedi bezbednost Bugara i nesmetano obeležavanje godišnjice rođenja Delčeva.

“ Želimo deeskalaciju. Ne bežimo od dijaloga. Naš premijer će danas imati telefonski razgovor sa makedonskim kolegom Dimitrom Kovačevskim, a jedna od glavnih tema biće bezbednost tamošnjih Bugara i bugarskih državljana generalno u vezi sa događajima 4. februara“, rekao je Milkov.

Istakao je da se nikako ne bi trebalo vratani na stanje od pre nedelju dana, jer bi to bila konkretizacija represije.

Šef bugarske diplomatije je istakao da bi to bilo bez presedana ukoliko bi Severna Makedonija onemogućila pristup državljanima Bugarske na ovaj događaj i istakao da nema informaciju da su dve države proglasile neke građane personama non grata.

„Ako se to dogodi to će biti događaj bez presedana. Bugarska će tražiti garancije od vlasti u Makedoniji da će lokalne institucije ispunjavati svoje funkcije i raditi svoj posao“, rekao je Milkov.

Dodao je da Bugari u Severnoj Makedoniji nemaju poverenja u makedonske institucije, da se njihove žalbe koje podnose ne razmatraju, ili ako se razmotre, dobiju negativan rezultat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar