U trendu

Bugarska dobija više od 1,2 Fajzer „vakcina solidarnosti“

SOFIJA – Bugarska će primiti više od 1,2 miliona dodatnih doza vakcine protiv kovid-19 koju su proizvele kompanije Biontek i Fajzer u drugom kvartalu, izjavio je danas premijer Bojko Borisov.

Bugarska, koja ima najsporiju stopu vakcinacije u EU, primiće 1,26 miliona doza od 2,85 miliona takozvanih „vakcina solidarnosti“ za pet članica EU, navodi Rojters.

„Ovo su dobre vesti za nas i za celu Evropu. To pokazuje da države članice mogu da pokažu solidarnost“, rekao je Borisov u postu na svojoj Fejsbuk stranici.

Bugarska se u početku odlučila da ne kupi punu količinu Fajzerovih injekcija i naručila više vakcina AstraZeneke. Problem je nastao zbog zastoja u snabdevanju prouzrokovanog smanjenjem i kašnjenjem dogovorenih isporuka AstraZeneke EU.

Većina država članica Evropske unije dogovorila se kasno sinoć da podeli deo od 10 miliona isporuka vakcina Fajzer/Biontek sa Bugarskom, Hrvatskom, Estonijom, Letonijom i Slovačkom, zemljama za koje kažu da su im vakcine najpotrebnije.

Ali češki premijer Andrej Babiš kritikovao je danas taj dogovor kao neuravnotežen, rekavši da ne razume kako se Evropska unija može složiti oko takvog plana kada su mu se usprotivile Češka, Austrija i Slovenija, rekao je novinskoj agenciji ČTK.

Bugarska je imala 346.327 prijavljenih slučajeva, uključujući ukupno 13.313 smrtnih slučajeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.