U trendu

Bugarska i dalje bez vlade, parlament glasao protiv mandata stranke PP

SOFIJA – Druga po veličini stranka u Bugarskoj, „Nastavljamo promene“ (PP), odustala je od planova za formiranje vlade nakon što nije uspela da dobije podršku u parlamentu.

Sa 114 prema 63 glasa, bugarski poslanici su odbili da odobre listu za formiranje vlade koju je izradila PP, u pokušaju da dobije podršku za manjinski kabinet zajedno sa svojim partnerom, strankom Demokratska Bugarska, prenosi Rojters.

„Vratićemo u ponedeljak predsedniku neispunjen mandat za formiranje vlade“, rekao je portparol PP.

Ključni rival PP, partija bivšeg premijera Bojka Borisova Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB), i proruska partija Preporod, glasali su protiv, dok su tri druge parlamentarne političke stranke bile uzdržane.

PP je odustala, nakon što stranka desnog centra GERB prošlog meseca nije uspela da dobije podršku za formiranje vlade, i na taj način povećavajući izglede za još jedne prevremene izbore na proleće.

Predsednik Bugarske Rumen Radev sada će morati da izabere drugu političku stranku i zatraži od nje da formira vladu.

Ako i taj poslednji pokušaj propadne, Radev bi raspustio parlament i raspisao vanredno glasanje u roku od dva meseca.

Vanredni izbori održani 2. oktobra prošle godine, bili su četvrti parlamentarni održani za manje od dve godine.

Neuspeh formiranja redovne vlade u okviru trenutno izabranog parlamenta mogao bi da ugrozi planove Bugarske da se pridruži evro zoni 2024. godine.

To bi odložilo i preko potrebne reforme za borbu protiv korupcije i moglo bi da oteža korišćenje sredstava iz fondova EU za oporavak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.