U trendu

Bugarska, izbori: GERB Borisova vodi sa 25,6 odsto glasova

SOFIJA – Na osnovu 67 odsto prebrojanih glasova umereno desničarska stranka Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) premijera Bojka Borisova osvojila je 25,6 odsto glasova na juče održanim parlamentarnim izborima, pokazuju zvanični podaci Centralne izborne komisije.

Po svemu sudeći stranka GERB premijera Borisova (61) će imati poteškoće da oformi novu koalicionu vladu, ali će biti najveća stranka i u sledećem sazivu parlamenta, preneo je Rojters.

Nova opoziciona stranka „Ima i ovakvih ljudi“ popularnog TV voditelja i pevača Slavija Trifunova je na drugom mestu sa 18,3 odsto glasova, a opozicioni socijalisti osvojili su 14,9 odsto glasova, pokazuju zvanični podaci Centralne izborne komisije.

Anti-korupcijska opoziciona grupacija stranke „Demokratska Bugarska“ i umerenih levičara iz stranke „Na noge, Napolje mafija“, koje su prošle godine organizovale masovne anti-korupcijske proteste, osvojile su 10,3 odsto, odnosno pet odsto glasova birača.

Stranka Turaka u Bugarskoj MRF osvojila je devet odsto, dok je nacionalistička VMRO, dosadašnji koalicioni partner GERB, sa 3,6 odsto osvojenih glasova za sada ispod cenzusa koji iznosi četiri odsto.

Konačni rezultati parlamentarnih izbora se očekuju u četvrtak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar