U trendu

Bugarski vinari protestovali u odbranu svoje industrije

SOFIJA – Bugarski vinogradari održali su danas protest u Sofiji u nastojanju da zaštite interese svoje industrije.

Nacionalno udruženje bugarskih vinogradara okupilo je nezadovoljne ispred Predsedništva, nakon čega su vinogradari krenuli ka Ministarstvu poljoprivrede, tražeći godišnji državni budžet za podršku sektoru vinogradarstva i desertnih vinograda, prenosi Trud.

Nezadovoljni vinogradari insistiraju na primeni objektivnih i javnih kriterijuma u raspodeli budžeta za finansijsku podršku svim sektorima u poljoprivredi.

Prema njihovim rečima, Registar vinogradarstva bi trebalo da bude ažuriran, digitalizovan i javan, a mere za ulaganje u tehnologiju i inovacije za vinarske farme treba da budu operativne.

Proizvođači grožđa žele i efikasnu, kompetentnu i adekvatno funkcionalnu administraciju u korist poljoprivrednih proizvođača, kao i nadležnog direktora Izvršne agencije za vinovu lozu i vino, koji će obezbediti da agencija ispunjava svoje funkcije, odnosno kontrolu u sektoru vinogradarstva u direktnoj interakciji sa Agencijom za carine i Agencijom za prihode.

Vinogradari očekuju od države strogu kontrolu kvaliteta proizvedenog i prodatog bugarskog vina, kao i kontrolu uvoza vinskog grožđa i vina iz drugih zemalja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.