U trendu

Bundestag: Memorijal žrtvama nacizma

BERLIN, 9. listopada 2020. (Hina) – Nemački parlament doneo je danas odluku o izgradnji novog komemorativno-dokumentacionog centra u Berlinu posvećenog zločinima nacionalsocijalističkog režima u celoj Evropi.

„Nemačkoj je potrebno mesto posvećeno sećanju, informacijama i dijalogu o nemačkom uništavajućem ratu, okupacionoj vladavini i o grupama žrtava kojima se do sada pridavalo malo pažnje“, stoji u zahtevu Bundestaga, koji je nemačku vladu obvezao da do kraja godine predstavi predlog o obimu i tačnom mestu izgradnje centra na području grada Berlina.

Zahtev su podržale sve parlamentarne stranke osim populistički desno orijentisane Alternative za Nemačku (AfD), čiji su se poslanici uzdržali od glasanja, prenosi Hina.

Poslanici su u raspravi koja je prethodila glasanju istakli značaj nastanka ovakvog centra.

„Izradnjom ovog centra popunjava se praznina i pojačava sećanje na žrtve nacionalsocijalističkog sistema“, rekla je poslanica vladajuće Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) Marijane Šajder.

Poslanica takođe vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Gita Koneman je upozorila na opasnost od padanja sjećanja na žrtve nacističkog terora diljem svijeta u zaborav.

Zastupnici AfD-a su tijekom rasprave kritizirali, po njihovu mišljenju, preterivanje s istorijskim suočavanjem u Nemačkoj i zatražili spomenik za njemačke žrtve rata.

Rasprava o središnjem komemoracijsko-dokumentacijskom centru u Berlinu traje godinama, a najspornije je pitanje treba li centar biti posvećen žrtvama u čitavoj ili samo u istočnoj Evropi.

Krajem oktobra Bundestag bi trebao raspravljati i o komemoracijskom centru za žrtve nacionalsocijalizma u Poljskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.