U trendu

Bundestag priznao genocid Carske Nemačke u Namibiji

Predsednik Budenstaga Norbert Lamert opisao je kao genocid masakr koji je počinila carska Nemačka u Namibiji pre 100 godina, preneo je u petak nemački nedeljnik Cajt.
Predsednik donjeg doma nemačkog parlamenta je rekao da je vojska carske Nemačke sistematski pobila starosedeoce iz plemena Herero i Nama na tetoriji današnje Namibije.

„Imajući u vidu sadašnje međunarodno pravo, suzbijanje ustanka plemena Herero je bio genocid“, naveo je Lamert povodom 100 godina od završetka nemačke kolonijalne uprave u Namibiji, koja je trajala od 1884. do 1915.

Po njegovim rečima, Nemačka je u Namibiji vodila rasistički rat.

„Bilo je nekoliko desetina hiljada ubijenih iz plemena Herero i Nama i to ne samo u sukobima, već od bolesti i gladi“, rekao je Lamert i dodao da su mnogi umrli u koncentracionim logorima od prinudnog rada.

Povodom godišnjice, mnoge nemačke nevladine organizacije i opozicione partije, zatražile su od nemačkih vlasti da priznaju genocid u toj afričkoj zemlji.

Pleme Herero je 1904. godine podiglo ustanak protiv surove nemačke okupacije ondašnje „Jugozapadne Afrike“, a Nemačka je u pustinju Namib poslala generala Lotara fon Trotu, već poznatog po surovim obračunima s pobunjenicima u nemačkim kolonijama u Aziji i na istoku Afrike.

On je u Namibiji naredio da se istrebe svi domoroci, te su nemačke kolonijalne Šuc-trupe u klanac kod Vartemberga na ulazu u pustinju Namib saterale više od 60.000 ljudi i otrovali izvore vode.

Potonji pomor u pustinji Namib današnja istoriografija, smatra – prvim genocidom u 20. veku. Više od tri četvrtine stanovništva naroda Herero pobile su nemačke snage 11. avgusta 1904. godine, a 15.000 odvedeno je u pustinju i ostavljeno da umre od gladi.

Južna Afrika preuzela je vlast nad tim područjem 1915. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar