U trendu

Bundestag zločine ID nad Jezidima u Iraku označio kao genocid

BERLIN – Nemački Bundestag usvojio je danas rezoluciju kojom je označio kao genocid zločine koje su počinili militanti Islamske države (ID) protiv manjinskih Jezida u Iraku 2014.

Za rezoluciju je glasala vladajuća koalicija Nemačke – socijaldemokrate, zeleni i Slobodne demokrate, kao i opozicioni konzervativni blok CDU/CSU.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok napisala je na Tviteru da je Bundestag odlučio da označi zločine ID protiv Jezida kao genocid.

Očekuje se da će parlamentarna rezolucija olakšati
dalje krivično gonjenje počinilaca iz ID u Nemačkoj, preneo je Rojters.

Potez poslanika Bundestaga usledio je nakon što je nemački sud 2021. osudio na doživotni zatvor bivšeg militanta ID zbog umešanosti u genocid i zločine protiv čovečnosti nad Jezidima u Iraku i Siriji, uključujući i ubistvo petogodišnje devojčice.

Izdanak Al Kaide, Islamska država, zauzela je velike delove Iraka i Sirije 2014, pre nego što je pobeđena na tim prostora u kontraofanzivi koju su podržale SAD.

ID je ubila na hiljade Jezida, zarobila 7.000 jezidskih žena i devojaka i raselila većinu zajednice od 550.000 ljudi iz njihove pradomovine na severu Iraka.

Jezidi su drevna verska manjina na istoku Sirije i severozapadu Iraka, koje je ID smatrala navodnim
obožavateljima đavola zbog njihove vere koja kombinuje zoroastrizam, hrišćanska, manihejska, jevrejska i muslimanska verovanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.