Burita optužio Španiju za političku krizu sa Marokom

RABAT – Marokanski ministar inostranih poslova Naser Burita optužio je danas Španiju da je političku krizu između dve zemlje pokušala da pretvori u problem EU fokusirajući se na migracije i ignorišući osnovne uzroke problema.

Sukob je izbio u aprilu nakon što je Španija primila lidera
pokreta za nezavisnost Zapadne Sahare Brahima Galija na medicinski tretman ne obavestivši o tome Rabat, koji smatra tu teritoriju svojom, preneo je Rojters.

Maroko je „olabavio“ graničnu kontrolu sa španskim
severnoafričkom enklavom Seutom 17. maja, što je dovelo do priliva od najmanje 8.000 migranata.

Od tada su Španija i Maroko razmenjivale optužbe o kršenju dobrosusedskih odnosa, pri čemu je Španija rekla da Maroko koristi migrante, dok je Rabat naveo da je Španija delovala u dogovoru sa protivnicima njenog teritorijalnog integriteta.

Španija pokušava da „evropeizuje“ krizu kako bi skrenula pažnju sa dubokih uzroka spora, rekao je Burita na konferenciji za novinare u Rabatu nakon razgovora sa mađarskim ministrom spoljnih poslova Peterom Sijartom.

„Španija ne može da se izbori protiv separatizma kod kuće i podstiče ga kod svog suseda“, rekao je marokanski ministar aludirajući na pokrete za nezavisnost u Kataloniji i drugim španskim regionima.

Veze Maroka sa EU su dobre, istakao je Burita.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.