U trendu

Burkina Faso proterala dve francuske novinarke iz Monda i Liberasiona

UAGADUGU – Burkina Faso proterala je dve francuske novinarke koje rade za listove „Mond“ i „Liberasion“, objavila su danas dva lista, optužujući vlasti da guše slobodu govora obračunom sa stranim medijima.
„Liberasion“ je objavio da je njegova dopisnica Anjes Fevr zajedno sa dopisnicom „Monda“ Sofi Dus stigla u Pariz rano jutros nakon što su odvojeno bile pozvane u petak na ispitivanje vojnih vlasti Burkine Faso, da bi zatim bile obaveštene o proterivanju.

Fevr i Dus su novinarke savršenog integriteta, koje su radile u Burkini Faso legalno, sa važećim vizama i akreditacijama i zbog toga reč je o apsolutno neopravdanom
proterivanju, navodi se u uredničkom saopštenju na veb sajtu „Liberasiona“.

Direktor „Monda“ Žerom Fenoljo rekao je da je proterivanje novinarke tog lista Anjes Fevr dodatno pogoršalo odnose Francuske i Burkine Faso.

„Liberasion“ je naveo da je nedavna istraga koju je sprovela Fevr o deci i adolescentima koji su navodno ubijeni u vojnim kasarnama verovatno izazvala nezadovoljstvo vlasti Burkine Faso.

Vlasti u Burkini Faso nisu izdale saopštenje povodom ovoga slučaja i nisu bile dostupne za komentar, objavio je Rojters.

Odnosi između Pariza i Uagadugua su se veoma pogoršali otkako je vojska Burkine Faso preuzela vlast pučem prošlog oktobra.

Hunta je od tada naredila francuskim trupama da se povuku iz zemlje i obustavila emitovanje francuskog radio i televizijskog kanala RFI Frans 24.

Burkina Faso je jedna od nekoliko zapadnoafričkih zemalja i bivših francuskih kolonija koje se bore protiv nasilnih islamističkih grupa koje su se ukorenile u Maliju i proširile u regionu u protekloj deceniji.

Hiljade ljudi je ubijeno, a više od dva miliona je raseljeno širom regiona Sahela južno od Sahare, uprkos prisustvu stranih trupa, uključujući i francuske.

Neuspeh vlasti da povrati bezbednost podstakao je antifrancusko raspoloženje i uticao na dva vojna puča u Burkini Faso i dva u Maliju od 2020. godine, podseća britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.