U trendu

Burkina Faso: Pucnji blizu predsednicke palate

UAGADUGU – U gradu Uagadugu, prestonici Burkine Faso, jutros su se čuli pucnji u blizini predsedničke palate zbog pobune vojnika.

Pucnjava se čula i u nekoliko kasarni u Uagaduguu, a vojnici su zahtevali smene vojnih šefova i više sredstava za borbu protiv militantnih islamista, javlja BBC.

Stotine ljudi izašlo je na ulice u znak podrške trupama, primoravajući vlasti da uvedu noćni policijski čas.

Demonstranti koji pružaju podršku vojnicima zapalili su sedište vladajuće stranke, a čuli su se pucnji i u vojnim kampovima na zapadu i jugu prestonice, kao i u vazdušnoj bazi u blizini glavnog aerodroma.

Vlada je, pak, saopštila da je kriza obuzdana i odbacila je glašine o novom pokušaju državnog udara, nešto više od nedelju dana nakon što je 11 vojnika privedeno zbog planiranja puča.

U televizijskom obraćanju naciji, ministar odbrane Bartelemi Simpore je izjavio da je bilo “lokalizovanih, ograničenih” incidenata “u nekoliko kasarni”, i da nijedna od “republičkih institucija” nije bila meta.

General Simpore je pozvao ljude da nastave sa svojim normalnim aktivnostima, navodeći da će vlada objaviti dalje informacije u dogledno vreme.

Lokacija predsednika Roha Kaborea je međutim nejasna, ali ministar odbrane je demantovao glasine koje kruže društvenim mrežama da je on uhapšen.

Kabore, bivši bankar i premijer, postao je predsednik nakon pobede na izborima 2015. godine.

Najnovija dešavanja su, kako ocenjuje BBC, najsvežiji signal rastućeg nezadovoljstva vladom predsednika Roha Kaborea zbog njenog neuspeha da uguši islamističku pobunu koja je devastirala tu zapadnoafričku državu od 2015. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar