U trendu

Burne reakcije zbog najave Plenkovića da će menjati KZP

ZAGREB – Najava hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da će vlada predložiti izmenu Zakona o krivičnom postupku (ZKP), da bi se sprečilo „curenje informacija“ izazvalo je burne reakcije u hrvatskoj javnosti.

Ako bi, kako prenose hrvatski mediji, ove izmene bile usvojene i zaživele u praksi to bi značilo da bi krivično delo bilo i razmenjivanje SMS poruka među visokim zvaničnicima kojima se, na primer, traži zapošljavanje ili poslovi za određene firme.

Plenković nije precizirao šta bi konkretno bilo promenjeno, već je samo najavio izmene ZKP-a kako se, kako je naveo, „ne bi događalo da informacije izlaze iz spisa i čine političke probleme“.

„Menjamo zakone, curenje informacija iz spisa biće krivično delo“, rekao je Plenković.

Parlamentarna opozicija je osudila najavu premijera jer smatra da bi to bio uvod u diktaturu i da je to najopasnija namera za demokratiju.

Najavu Plenkovića osudili su i brojni stručnjaci i advokati koji smatraju da je ovo nepotrebno jer, kažu, i da dosadašnji zakon sasvim jasno određuje tajnost i javnost krivičnog postupka.

Ako namera nije da se zaštite politički ciljeve, onda je, kažu, nepotrebno menjati KZP, a deo koji se odnosi na zaštitu političkih ciljeva smatraju opasnim.

Prema analizi zagrebačke N1 tv., sve se događaja u trenutku kada se u hrvatskim medijima mogla pročitati gomila poruka koje su razmenjivali visoki zvaničnici, u kojima je veoma često pomenuto i ime premijera.

„Ako je premijeru to motiv za promenu Krivičnog zakona, onda je ušao na klizav teren koji bi mu mogao naneti političku štetu“, zaključuje ovaj medij.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.