U trendu

Butina se oglasila iz američkog zatvora: Bila mi je čast da pomognem Rusiji

Marija Butina, ruska agentkinja osuđena na 18 meseci zatvora u SAD jer se nije prijavila kao agent strane države, rekla je da joj je bila čast da pomogne Rusiji

U intervjuu za američki „Nešenel pablik radio“ (NPR), ona je rekla da je znala da je bivši vršilac dužnosti predsednika gornjeg doma ruskog parlamenta Aleksandar Toršin prenosio njena mišljenja ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

„Rekla sam da bi mi bila čast, jer sam mlada žena i onda su tu ljudi iz Ministarstva spoljnih poslova koji su moja saznajna i analize smatrali vrednima. Bilo mi je veoma prijatno“, rekla je Butina za NPR.

Kako kaže, pokajala se zbog toga što se nije registrovala kao strani agent u SAD, ali tvrdi da nije špijun i da je sve svoje delatnosti sprovodila „otvoreno“, prenosi AP.

Njeni advokati su tokom sudskog procesa tvrdili da je ona studentkinja koja je veoma zainteresovana za američku politiku i bolje odnose SAD i Rusije.

„Volim obe zemlje i gradila sam mir. Sada sam posramljena što sam izazvala svađu, umesto dovela do mira, zato što se nisam prijavila (kao agent)“, kaže Butina, dodajući da je to teret koji će nositi ostatak svog života.

Butina će nakon odsluženja zatvorske kazne biti deportovana u Rusiju, a kaže da zbog toga nije zabrinuta.

„Oni koji me znaju, znaju da ja nisam špijun niti da posedujem ikakve tajne informacije. Ne mislim da imam ikakvih problema, niti sam zabrinuta za svoju bezbednosti“, rekla je Butina.

Ona je istakla da nema nikakva saznanja o mogućem ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. godine.

U pritvoru se nalazi od jula prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.