U trendu

Butković: Nema govora o plaćanju ulaza na plaže

ZAGREB – Hrvatski ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković negirao je da je namera novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama privatizacija pomorskog dobra ili onemogućavanje građanima da ga slobodno koriste, te istakao da nema govora o tome da bi taj zakon omogućio bilo kakvu zlouporabu.

Butković je kazao da je u radnom delu zakona uoči njegovog stavljana u javnu raspravu, došlo „do pogrešnih interpretacija određenih ljudi“, koji, kako je rekao, poslednjih nekoliko dana zloupotrebljavaju nacrt tog zakona i navode da će njegovim usvajanjem plaže biti ograđene, a ulaz naplaćivan.

„O tome nema govora“, rekao je Butković.

Prema njegovim rečima, intencija tog zakona ni u kom smislu nije da dođe do privatizacije na pomorskom dobru, ograđivanja i onemogućavanja građanima da koriste pomorsko dobro te da to „nitko normalan ne bi napravio“.

„Čak suprotno, mi ćemo po ovom zakonu dati veća ovlašćenja jedinicama lokalne samouprave, da one, kada govorimo o plažama, na svom području, kroz plan upravljanja pomorskim dobrom, odrede namenu plaža“, rekao je, između ostalog, ministar.

Istakao je i da „nema govora o tome da će ovaj zakon omogućiti bilo kakvu zlouporabu na pomorskom dobru“ i dodao da treba sačekati da Nacrt bude stavljen na javnu raspravu.

Butković je rekao da zakon mora biti usvojen do kraja godine iz više razloga među kojima je i uslov za povlačenje novca iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, a predviđena je i reforma pomorstva, čija je jedna od mera i donošenje ovog zakona, preneli su hrvatski mediji.

Zakon je, kazao je, u pripremi 20 godina, a poslednje izmene su unete 2003.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.