U trendu

Čad: Trupe CAR kidnapovale pa ubile naše vojnike

NDŽAMENA – Ministarstvo odbrane Čada saopštilo je danas da su trupe susedne Centralnoafričke Republike (CAR) napale čadsku vojnu poštu, ubile jednog vojnika, a kidnapovale i pogubile petoricu.

Ministarstvo je ove akcije nazvalo ratnim zločinim, prenosi Rojters.

Optužba stvara dalji pritisak na odnose dve zemlje, koje dele granicu od 1.000 km preko koje su desetine hiljada izbeglica pobegle od talasa nasilja podstaknutog pobunjenicima u CAR-u od 2013. godine, dodaje agencija.

Ministarstvo je saopštilo da su se teško naoružani napadači pojavili u ranim jutarnjim satima u nedelju, napadajući poštu u kojoj se nalazilo 12 čadskih vojnika u blizini granice sa CAR.

„Ovaj izuzetno ozbiljni ratni zločin i ovaj ubistveni napad s predumišljajem, planiran i izveden u Čadu … ne mogu proći nekažnjeno,“ navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministar komunikacija CAR-a Anž Kazagui tvrdi da je do obračuna došlo greškom, kada su trupe CAR-a progonile pobunjeničku grupu u blizini granice s Čadom, što je rezultiralo smrću vojnika s obe strane.

Rekao je da je vlada u Banguiju i dalje posvećena miru sa svojim severnim saveznikom i da će uspostaviti zajedničku misiju za utvrđivanje činjenica koja će istražiti incident.

Čad je dominantna vojna sila u regionu. Jedno vreme je igrao centralnu ulogu u afričkim naporima da stabilizuje CAR, ali je povukao svoje snage 2014. U to vreme su mnogi u CAR-u optuživali čadske trupe da su se postavile na stranu uglavnom muslimanskih pobunjenika Seleka, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.