U trendu

Čavoušoglu: Turska se ne svrstava u sporu Rusije i Ukrajine

ANKARA – Ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu poručio je danas da se Turska ne svrstava ni na jednu stranu u sukobu između Ukrajine i Rusije.

Rojters prenosi da je Čavošoglu u razgovoru za tursku televiziju NTV poslao ovu poruku nakon što je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao tokom vikenda da se zaustavi zabrinjavajući razvoj događaja u regionu Donbasa posle sastanka sa ukrajinskim kolegom.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je to komentarisao izjavom da Turska i druge države ne bi trebalo da potpiruju ratoborno raspoloženje u Ukrajini.

Agencija navodi da je Čavošoglu rekao i da će pozvati avganistanskog kolegu Mohamada Hanifa Atmara kasnije danas da ga informiše o raspravama održanim tokom jučerašnjeg dana u NATO, u vezi sa odlukom da se trupe pod komandom Alijanse povuku iz Avganistana koordinisano sa najavljenim povlačenjem SAD do 11. septembra.

Čavošoglu je još najavio i da će Turska poslati delegaciju u Egipat početkom maja, nakon što su prošlog meseca obnovljeni diplomatski kontakti dve zemlje, a da se nakon toga očekuje i njegov sastanak sa egipatskim ministrom spoljnih poslova Samehom Hasanom Šukrijem.

Planirano je da se Čavušoglu danas sastane sa grčkim kolegom Nikosom Dendijasom u Ankari.

Poseta grčkog šefa diplomatije dolazi nakon što su visoki zvaničnici Evropske unije, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel posetili Tursku i sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoanom razgovarali, između ostalog, i o situaciji u Sredozemnom moru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar