U trendu

Čavušoglu: Ankara očekuje do proleća jasnu sliku o prekidu vatre u Ukrajini

ANKARA – Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavusoglu izjavio je danas da Ankara očekuje da će do proleća videti jasniju sliku o mogućem prekidu vatre u ukrajinskom ratu ili povratku za pregovarački sto.

„Mislim da, takođe, treba da uverimo neke zapadne saveznike da se sada vrate za pregovarački sto. Ukrajina napreduje na terenu, preuzima neke teritorije, okupirane teritorije, ali Rusija zauzvrat cilja civilne infrastrukture. Dakle, život postaje težak posebno za Ukrajince, ali i za sve nas“, rekao je Čavušoglu, prenela je Anadolija.

Naglašavajući da u ratu postoje komplikovanije nove realnosti, Čavušoglu je rekao da smatra da bi pre proleća trebalo da bude jasnija slika o prekidu vatre, primirju ili povratku za pregovarački sto.

Na pitanje o ulozi Turske u NATO i sigurnosti Evrope, Čavusoglu je naglasio da je njegova zemlja glavni akter u NATO u borbi protiv terorizma.

„Mi smo jedini NATO saveznik koji se aktivno bori protiv ISIS“, rekao je Čavušoglu, dodajući da je Turska eliminisala više od 4.500 terorista ISIS i deportovala više od 9.000 stranih terorističkih boraca iz više od 125 zemalja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.