U trendu

Čavušoglu: Izrael postaje rasitički režim aparthejda

DŽEDA – Izrael postaje „rasistički režim aparthejda“ – tako je šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu prokomentarisao najavu izraelskog premijera Benjamina Netanijahu da namerava da pripoji oblasti Zapadne obale ako pobedi na izborima naredne nedelje.

Čavušoglu je tokom posete saudijskom gradu Džedi nazvao Netanijahuov plan „sramotinim“, ocenivši da je reč o gnusnom pokušaju izraelskog premijera da dobije glasove uoči vanrednih parlamentarnih izbora, koji će biti održani u utorak.

Turski ministar je kritikovao druge muslimanske zemlje zbog „manjka reakcije“, prenosi Rojters.

„Izrael, ohrabren podrškom određenih zemalja, nastavlja svoju agresivnu politiku, koja ga pretvara u rasistički režim aparthejda“, rekao je Čavušoglu, a prenosi agencija Anadolija.

Čavušoglu je dodao da „nepromišljeni planovi, politika i ponašanje SAD i Izraela nikada ne bi stigli do ove tačke“ da je cela muslimanska zajednica zajedno reagovala.

Netanijahu je 10. septembra saopštio da namerava da pripoji Izraelu dolinu Jordana na okupiranoj Zapadnoj obali ukoliko pobedi na opštim izborima sledeće nedelje.

Njegov potez je izazvao burne međunarodne osude, a kritičari navode da bi to moglo zapaliti Bliski istok i unistiti sve preostale nade Palestinaca za uspostavljanje države.

U utorak se u Izraelu održavaju vanredni parlamentarni izbori, već drugi put ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.