U trendu

Cavusoglu: Otopljavanje odnosa Turske i Jeremenije

ANTALIJA, Turska, 12. marta (Rojters) – Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da je na diplomatskom forumu u Antaliji vodio konstruktivne razgovore s jermenskim kolegom Araratom Mirzojanom, što smatra bitnim iskorakom u popravljanju odnosa dve zemalje nakon decenija netrpeljivosti.

Ministar inostranih poslova Turske naveo je da je danas vođen veoma „produktivan i konstruktivan” dialog s jermenskim kolegom, koji je predstavljao još jedan napor za postizanje stabilnosti i mira u zakavkaskoj regiji.

Mirzojan se složio da je susret u Antaliji nastavak procesa normalizacije odnosa sa istočnim susedom.

Kako navodi Rojters, Ankara i Jerevan nisu imali diplomatske ili poslovne veze još od devedesetih godina prošlog veka, ali nagoveštaj otopljavanja odnosa između dve zemlje predstavljali su razgovori u januaru, što je prvi pokušaj obnavljanja veza i otvaranja granica još od mirovnog sporazuma iz 2009. godine, koji nikada nije ratifikovan.

Podseća se da su dve zemlje u višegodišnjim lošim odnosima i sukobima u vezi sa nekoliko nerešenih pitanja, pre svega zbog tvrdnji Jermena da je tokom 1915. godine Otomansko carstvo, kao prethodnica moderne Turske, počinilo genocid nad milion i po Jermena.

S druge strane, Turska prihvata da su mnogi Jermeni ubijeni u sukobima sa otomanskim snagama tokom Prvog svetskog rata, ali osporava navedene brojke i negira da su ubistva bila sistematska, to jest da se radilo o genocidu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.