U trendu

Čavušoglu: Plodonosan sastanak sa Lavrovom

ANKARA – Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu saopštio je danas da je plan UN za otvaranje koridora za ponovno pokretanje ukrajinskog izvoza žitarica razuman i da zahteva više razgovora sa svim stranama kako bi se osiguralo da brodovi budu bezbedni.

U obraćanju posle razgovora u Ankari sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom, Čavušoglu rekao je da je njihov sastanak bio plodonosan, uključujući i opredeljenje da se obnove pregovori između Moskve i Kijeva o mogućem prekidu vatre, prenosi Rojters.

Ruska strana je spremna za sastanak sa Ukrajinom uz posredovanje UN u Istanbulu, ali će taj sastanak pre biti simboličan nego što će stvarno rešiti pitanje žita, saopštio je Lavrov na konferenciji za novinare posle razgovora sa turskim kolegom.

Ruski ministar spoljnih poslova je rekao da se nada da bi pitanja u vezi sa isporukama žita iz luka u Ukrajini mogla biti rešena, pod uslovom da Kijev deminira vode oko njih.

Lavrov je naglasio da je na Ukrajini da reši problem isporuka žitarica deminiranjem svojih luka i da nije potrebna nikakva akcija sa ruske strane, jer je ona već preuzela neophodne obaveze.

„Svakog dana izjavljujemo da smo spremni da garantujemo bezbednost brodova koji napuštaju ukrajinske luke i kreću ka Bosforskom zalivu, spremni smo da to uradimo u saradnji sa našim turskim kolegama“, rekao je on posle razgovora.

Lavrov je naveo i da je glavni problem to što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski „kategorički odbio“ da reši problem miniranih luka.

„Ako su sada promenili stav, onda s naše strane nema nikakvih komplikacija i možemo da vidimo kako da preliminarne sporazume o kojima smo razgovarali juče i danas pretvorimo u praksu“, naglasio je Lavrov.

On je istakao da ruska „specijalna vojna operacija“ u Ukrajini teče po planu i da će mirovni pregovori morati da se nastave, pre nastajanja bilo kakve mogućnosti za razgovore između ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Ruski ministar je poručio i da Moskva neće iskoristiti situaciju oko pošiljki žita u Crnom moru i oko njega da bi napredovala u svojoj „specijalnoj vojnoj operaciji“, sve dok Ukrajina pušta brodove da bezbedno prolaze.

„To su garancije predsednika Rusije“, saopštio je Lavrov.

Lavrov je istakao da Moskva ceni napore Ankare da se otkloni blokada izvoza ukrajinskog žita i istakao da je Rusija spremna da sarađuje s Turskom radi rešavanja tog problema, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.